Olukbaşı Kanyonu Teknik Raporu

Tarih: 25.06.2016
Kanyon Giriş Konumu: Denizli, Acıpayam – Olukbaşı Köyü Orman İçi
Kanyon Giriş Koordinatı: 37.242714, 29.179181
Kanyon Giriş Rakımı: 1396 m.
Kanyon Çıkış Konumu: Denizli, Acıpayam – Olukbaşı ve Benlik Köyleri Arasındaki Yol
Kanyon Çıkış Koordinatı: 37.229002, 29.192700
Kanyon Çıkış Rakımı: 1205 km.
Kot Farkı: 191 m.
Uzunluk: 2,11 km.
Duvar Yüksekliği: 280 m.
Araç İle Kanyon Giriş ve Çıkış Uzaklığı: 3,23 km.
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Konumu: Denizli, Acıpayam – Olukbaşı Köyü Orman İçi Yolu
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Başlangıç Koordinatı: 37.237990, 29.194836
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Uzunluğu: 2,41 km.

* Ölçümler, istasyon ve iniş bölgesi(su debisi düşük) arasında yapılmıştır.

1.İniş;
Uzunluk: 16 m.
İstasyon: Yapay
Malzeme: 3 Adet Bolt
Özellikleri;
– İniş son 2 metresi negatif, geri kalan kısmı ise pozitif eğimlidir.
– Şelale içinden iniş yapılmaktadır.
– İniş sığ suya yapılmaktadır.
– İpi istasyondan çekerken, şelale ağzına sıkışmaması için istasyona en yakın yerden inilmelidir.

2.İniş;
Uzunluk: 10 m.
İstasyon: Doğal
Yapı: Kaya
Özellikleri;
– İniş pozitif eğimlidir.
– İniş sığ suya yapılmaktadır.
– İstasyon, küçük kaya parçasından değil, büyük kayanın etrafından geçirilerek oluşturulmalı aksi takdirde ipi toplamak için çekerken sıkışacaktır.
– İpi istasyondan çekerken rahat gelmesi için, istasyonun sağındaki kayanın üzerinden ipi atlatarak toplanmalıdır.

* Artçı inişi(inişin uzunluğu x 2) ve emniyet alan sporcu için ip paylarıda(2’şer m.) hesaplanarak inişlerde kullanılacak;
– Kısa ip 24 m.
– Uzun ip 36 m.

* İnişler birbirine yakın mesafededir.
* Kanyonun genel görüntüsü ise hem vadi hemde kanyon formundadır.
* Genel görüntüyü sıralıcak olursak; vadi, kanyon, vadi, kanyon ve vadi formundadır.
* Girişi vadi formunda ve yabani hayvan girişine rahatlıkla izin vermektedir. Sonrasına ise duvarla dik bir şekilde yükselmekte ve kanyon formunu almaktadır. Yeniden genişleme olup vadi formu görünsede duvarlar hala dik bir şekilde devam etmektedir. Son kez kanyon formu oluşmakta ve ardından yine dik duvarlı vadi formu ile bitmektedir. İniş yapılan kısa bölge dışında yabani hayvan girişine kanyonun başı ve sonu elverişlidir.
* Bölgedeki yabani hayvanlar kurt, çakal, tilki ve geyiktir.
* Kanyondaki kaya yapısı genellikle mermer ve kiltaşıdır.
* Kanyon suyu berraktır.
* Kanyon tabanı taşlı ve kaygan değildir.
* Kanyon içerisindeki yapılar ise; çavlan, şelale, büyük kayalar, kısa ve dar koridorlardır.
* Yüksek su debisinde ise bazı kısa şelalelerden iniş için istasyon kurulabilir.
* İki akarsu birleşerek kanyona girmekte ve ardından kanyonun ilk metrelerinde kanyon duvarının altından bir su girişi daha olmaktadır.
* Kanyon başlangıcına gelmek için, kanyon duvarındaki su kanalında yürürken kuş bakışı herşeyi görebilirsiniz.
* Su kanalı çevre köyler tarafından yapılmıştır.
* Kanal için kanyon duvarında açılan kısa tüneller vardır.
* Kanyon tabanında beş metre yüksekte dik duvarda iki keçi ile karşılaştık.
* Kanyona düşen bir eşek ise ölmüş ve suyun içindedir.
* Kanyon alışverişinizi yapabileceğiniz son yer Acıpayam’dır.
* Bolt takımınız olmadan kanyon geçişi yapmayınız.
* Kanyon yapılarının değişken olduğunu unutmayınız.
* Son ana kadar hava durumunu kontrol ediniz.
* Kanyon girişinde anlık gelişmeler sonucu ekip lideri doğa veya sporcu kaynaklı alamayacağı risk ya da riskler olduğunu gözlemlerse etkinliği iptal etmelidir.

Bölge ile kanyon hakkında gerekli bilgileri veren, doğru kişilerle temas kurmamızı sağlayan DOSEV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ümit ŞIRACI ile ekmeğini, evini ve zamanını paylaşan kanyon giriş ve çıkışı için rehberlik yapan Olukbaşı Köyü Muhtarı Sayın Rıza KURU ve bölgedeki misafirperver büyüklerimize yardımları için çok teşekkür ederiz.

Araç İle Kanyona Ulaşım;
– Olukbaşı Köyü’ne ulaştıktan sonra Olukbaşı – Benlik Köyü yoluna girilecek.
– 3 km. sonra yol ikiye ayrılacak ve sağ taraftaki yoldan devam
edilecektir.
– Sağ taraftaki yoldan 2 km. gidildikten sonra araçtan inilecek ve yürüyerek kanyon girişine gideceğiniz yere gelmiş olacaksınız.

Araçtan Sonra Kanyon Girişine Yürüyüş İle Ulaşım;
– Yaklaşık 15 m. patikadan aşağıya doğru yürüdükten sonra sulama kanalını göreceksiniz.
– 2,5 km. boyunca kanalı takip edip kanyon duvarından geçerek elektrik üretmek için
yapılan eski su değirmenini görecek ve buradan aşağıya indiğinizde girişe ulaşmış olacaksınız.

Keşif Sorumlusu
Kadir YILMAZ