Camandere Kanyonu Teknik Raporu

Tarih: 14.08.2016
Kanyon Giriş Konumu: Yalova, Armutlu – Hayriye Köyü Orman İçi
Kanyon Giriş Koordinatı: 40.485625, 28.978664
Kanyon Giriş Rakımı: 365 m.
Kanyon Çıkış Konumu: Yalova, Armutlu – Kapaklı Köyü Zeytin Bahçesi
Kanyon Çıkış Koordinatı: 40.466309, 28.975480
Kanyon Çıkış Rakımı: 57 m.
Kot Farkı: 308 m.
Uzunluk: 2,46 km.
Duvar Yüksekliği: 160 m.
Araç İle Kanyon Giriş ve Bitiş Uzunluğu: 10,5 km.
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Konumu: Yalova, Armutlu – Hayriye Köyü Orman İçi Yolu
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Başlangıç Koordinatı: 40.486943, 28.982288
Kanyon Girişine Araçtan Sonra Yürüyüş Yolu Uzunluğu: 380 m.
Kanyon Çıkışından Sonra Araca Yürüyüş Yolu Konumu: Yalova, Armutlu – Kapaklı Köyü Zeytin Bahçesi Yolu
Kanyon Çıkışından Sonra Araca Yürüyüş Yolu Bitiş Koordinatı: 40.464806, 28.972041
Kanyon Çıkışından Sonra Araca Yürüyüş Yolu Uzunluğu: 390 m.

* Ölçümler, istasyon ve iniş bölgesi(mevsimsel olarak durgun su) arasında yapılmıştır.

1.İniş;
Uzunluk: 14,17 m.
Özellikleri;
– İnişin ilk metrelerinde balkon vardır.

2.İniş;
Uzunluk: 24,69 m.
Özellikleri;
– İniş, pozitif eğimlidir.
– Kanyon kuru olduğu zamanlarda iniş, ipsiz geçilebilmektedir.
– İstasyon, iniş bölgesinden uzaktadır.

3.İniş;
Uzunluk: 13,83 m.

4.İniş;
Uzunluk: 12,55 m.
Özellikleri;
– İnişin ilk metrelerinde balkon vardır.

5.İniş;
Uzunluk: 11,10 m.
Özellikleri;
– İniş, ilk metrelerinden sonra negatif eğimlidir.

6.İniş;
Uzunluk: 14,68 m.
Özellikleri;
– İniş, pozitif eğimlidir.

* Artçı inişi(inişin uzunluğu x 2) ve emniyet alan sporcu için ip paylarıda(2’şer m.) hesaplanarak inişlerde kullanılacak;
– En Kısa İp
26,20 m.
– En Uzun İp 53,38 m.

* Kanyon girişindeki bitki örtüsü çıkışına kadar devam etmektedir.
* Bitki örtüsünün hem olumlu hemde olumsuz yanlarını vardır.
* İniş bölgelerinde yapay istasyon yapmanıza gerek yoktur.
* Kanyon mevsimsel olarak kuru olduğu zamanlarda bitki örtüsü sporcuları güneşten korumaktadır.
* Kanyonun bazı bölümlerinde bitki örtüsü sıklaşmaktadır.
* Özellikle kısa boylu bitki örtülerinin yanından geçerken dikkatli olunmalıdır. Sürtünmeden dolayı kene geçebilmektedir.
* Kanyon genel olarak vadi formundadır.
* Kanyon mevsimsel olarak sulu olduğu dönemlerde, tabanda yosunlanma çok fazla olmakta ve yürümek zorlaşmaktadır.
* Özellikle kanyon giriş ve çıkışı ile içerideki bazı bölümler vahşi hayvan girişine uygundur.
* Kanyon içerisinde heyelan bölgeleri vardır.
* Kanyon mevsimsel olarak kuru olmasından dolayı içeride küçük birikintileri kalmıştır.
* Bu su birikintilerinin bazılarında yaşamını sürdürmeye devam eden balıklar vardır.
* Kanyon duvarlarının dikleştiği ve tabanın daraldığı kısa bir noktada mevsimsel olarak kuru olmasına rağmen boyu geçen bir kanal vardır.
* Kanal içinde yüzerken ayaklarınız dipteki bitki örtüsüne takılmaktadır. Bu yüzden su yüzeyine paralel yüzülmelidir.
* Bitki örtüsünün sıklığından dolayı kanyonun doğduğu vadi yerine kanyona bağlanan yan bölgeden girilmektedir.
* Kanyonun başladığı vadiden girilirse, yaklaşık 20 m. yüksekliğinde olduğunu öğrendiğimiz bir inişin daha olduğudur. İlerleyen zamanda vadi girişinden sonraki bölgeyede girilecektir.
* Kanyona en yakın yerleşim yeri kanyon giriş bölgesinde Hayriye Köyü, kanyon çıkış bölgesinde Kapaklı Köyü’dür.
* Kanyona en yakın sağlık tesisleri Kapaklı Köyü’nde, Armutlu’da ve Gemlik’tedir.
* Araç arızası yaşamanız durumunda kanyona en yakın oto sanayiler Armutlu ve Gemlik’tedir.
* Kanyon alışverişinizi yapabileceğiniz son yer Kapaklı Köyü’dür.
* Bolt takımınız olmadan kanyon geçişi yapmayınız.
* Kanyon yapılarının değişken olduğunu unutmayınız.
* Son ana kadar hava durumunu kontrol ediniz.
* Kanyon girişinde anlık gelişmeler sonucu ekip lideri doğa ve/veya sporcu kaynaklı alamayacağı risk ya da riskler olduğunu gözlemlerse etkinliği iptal etmelidir.

Araç İle Kanyona Ulaşım;
Hayriye Köyü Orman Yangın Müdahale karşısındaki ‘’Yabani Hayatı Yerleştirme Alanı’’ tabelasının yanındaki toprak yoldan kanyon girişine ulaşılmaktadır. Yağmur sonrası kanyona gidilirse yol çamur olacağından aracınızı yol üstünde bırakıp yürüyerek ilerlemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Ulaşım Güzergah Linki İçin Tıklayınız.

Araç İle Kanyon Giriş ve Çıkış Uzaklığı;
Hayriye Köyü’nden geçerek, Kapaklı Köyü’ne ulaşılmaktadır. Yollar bazı yerlerde bozuk olmasına rağmen genelde iyi durumdadır.
Araç İle Kanyon Giriş ve Çıkış Uzaklığı Güzergah Linki İçin Tıklayınız.